Inlines bakgrund

Inledning

Rullskridskoåkning har funnits länge, men att åka inlines är en relativt ny sport. I mitten av 80-talet blev sporten populär. Det finns ett antal olika discipliner, som hastighetsåkning, inlinehockey, rampåkning, gatlopp och slalom.

fitness inlines damOutnorth har bra erbjudanden på fitness inlines.

Skridskor som har hjul

På 1760-talet gjorde belgaren Joseph Merlin rullskridskor med trähjul. Påfundet gjordes bättre 1863 av amerikanen J.L.Plimpton, som tillverkade rullskridskor med järnhjul på två axlar. 1890 uppfördes en inomhusbana i London. Under 1900-talet blev det på mode att åka rullskridskor. Unika klubbar utformades och det åktes rullskridskor över hela världen på dedikerade banor. På 1970-talet ökade intresset, eftersom nya och bättre material användes till rullskridskorna. Att åka rullskridskor med hjul av plast eller polyuretan medförde större nöje. Även kullager utgjorde en stor förbättring.
Roller Skate History

Skridskor hela året

Skridskoåkning på is är sedan länge en stor sport. Däremot är träning på sommartid begränsad. På 1980-talet uppfann skridskoåkaren Scott Olsen att man kunde ha hjulen i rad (in line på engelska). Han startade företaget Rollerblades Inc. för tillverkning. Därför kallas ibland inlines felaktigt för ”rollerblades”.

Sporten inlines

inlines skating
1991 bildades ILSA, som är en internationell sammanslutning för inlinesåkare. 1992 sker den första inlinestävlingen i Sverige av Skridskoklubben Winner. 1993: Rullskridsko / inlines invaldes som ny gren inom Skridskoförbundet. 1995: Sverige blir medlem i Europeiska Rullskridsko Unionen (C.E.R.S).1996 i OS i Atlanta var inlinesåkning en uppvisningssport. 1998: Första landskampen genomförs i Motala. 1999: SM i inlinesåning sker i Motala. 2002: Joel Eriksson, Johan Håmås, Martin Johansson och Johan Olsson var deltagare på VM i Belgien. 2006 Helena Gustafsson, Skellefteå CK blev första svenska deltagare på ett VM i inlinesåkning. Svenska skridskoförbundet har en avdelning för hastighetsåkning på inlines. Svenska Ishockeyförbundet anordnar inlineshockey. Under Europeiska rullskridskoförbundets (CERS) årsmöte i Martinsicuro,Italien 2006 var 22 länder deltagare. I Varberg och Karlstad finns två tävlingsbanor med internationella mått: en 200 m lång ovalbana som är byggd efter reglerna.

Whey protein 4 inlinesProtein är bra efter träningen och finns billigt på Gymgrossisten.